Καλοκαιράκι, καλοκαιράκι! Αλλά με ασφάλεια

Καλοκαίρι

Το καλοκαίρι, η αγαπημένη εποχή μικρών και μεγάλων επιτέλους έφτασε! Και φέρνει διακοπές, θάλασσα, ήλιο, ξεγνοιασιά! Η φύση άλλωστε προίκισε απλόχερα τη χώρα μας και η ομορφιά των ελληνικών ακτών είναι αξεπέραστη. Έτσι, όλοι λίγο – πολύ θα επιδιώξουμε να την απολαύσουμε. Πριν όμως γίνει αυτό, είναι καλό να θυμηθούμε μερικούς κανόνες για να προστατευθούμε και κυρίως να προστατεύσουμε τα παιδιά μας.

Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε: Η θάλασσα και ο ήλιος δρουν ευεργετικά στη σωματική και στην ψυχική μας υγεία, αλλά μόνο αν αντιμετωπιστούν με σεβασμό και ληφθούν οι απαραίτητες προφυλάξεις. Ποιοι είναι όμως οι κίνδυνοι τους οποίους καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και τι μπορούμε να κάνουμε για την πρόληψη – αντιμετώπισή τους;

Θάλασσα

{h2 style="fancy-title" color="color-default"}Θάλασσα{/h2} Δυστυχώς κάθε χρόνο, στη χώρα μας σημειώνεται μεγάλος αριθμός ατυχημάτων και πνιγμών. Και μάλιστα, η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων είναι παιδιά και νεαρά άτομα. Βεβαίως τα τελευταία χρόνια η εκμάθηση κολύμβησης κερδίζει συνεχώς έδαφος και τα μαθήματα baby swimming για βρέφη από ηλικία λίγων μηνών, έχουν μπει για τα καλά στη ζωή των σύγχρονων γονέων. Αυτό είναι ένα θετικότατο βήμα που δείχνει ότι διαμορφώνεται σωστότερη αντίληψη σε θέματα ασφάλειας, αυτοπροστασίας και πρόληψης απέναντι στους κινδύνους που μπορεί να κρύβει το νερό. Έτσι ολοένα και περισσότεροι γονείς αποφασίζουν να θωρακίσουν από νωρίς τα παιδιά τους. Η εξέλιξη αυτή, αποτελεί μια αναγκαιότητα, καθώς ζούμε σε μια χώρα, η οποία περιστοιχίζεται από θάλασσα και έχει μήκος ακτογραμμών 15,500 χιλιόμετρα!

Αυτό που πρέπει ωστόσο να τονιστεί ιδιαίτερα, είναι ότι σε καμία απολύτως περίπτωση δεν αφήνουμε παιδιά να παίζουν στη θάλασσα ή την παραλία χωρίς την άμεση επίβλεψη υπεύθυνου ενήλικου. Ακόμη κι αν το παιδί ξέρει να κολυμπάει και διαθέτει την ικανότητα ως ένα βαθμό να αυτοπροστατεύεται, οι κίνδυνοι είναι πολλοί: απροσεξίες, επικίνδυνα παιχνίδια, βουτιές, κράμπες, βράχια, κύματα, ρεύματα, σκάφη, ψαροντούφεκα κ.α.

Ήλιος

{h2 style="fancy-title" color="color-default"}Ήλιος{/h2}

Όσο κι αν τον αγαπάμε και θέλουμε να περνάμε ατέλειωτες ώρες στην παραλία απολαμβάνοντας τα παιδιά μας να παίζουν ανέμελα στην άμμο, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους: Όπως είναι γνωστό, η υπεριώδης ακτινοβολία ενοχοποιείται μακροπρόθεσμα για σοβαρότατες παθήσεις του δέρματος. Ειδικά σε άτομα με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, όπως είναι κατά κανόνα τα βρέφη και τα νήπια λόγω της μειωμένης ποσότητας μελανίνης του οργανισμού τους. Αυτός είναι και ο λόγος που όπως θα έχετε παρατηρήσει, τα μωρά δε μαυρίζουν. Το μαύρισμα είναι η φυσική άμυνα του δέρματός μας, δυστυχώς όμως οι άνθρωποι αρχίζουν να παράγουν μελανίνη σε επαρκείς ποσότητες περίπου μετά το 12 μήνα της ζωής τους.

Τα ηλιακά εγκαύματα που μπορεί να προκύψουν, ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα επώδυνα κυρίως για την ευαίσθητη επιδερμίδα των μωρών. Για να τα αποφύγουμε λοιπόν θα πρέπει οπωσδήποτε να πάρουμε τα μέτρα μας. Η ηλίαση εξάλλου, μπορεί να μας ταλαιπωρήσει ως απόρροια της παρατεταμένης παραμονής στον ήλιο. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματά της είναι: Ερυθρότητα, πυρετός, πονοκέφαλος, ζαλάδα, αδυναμία. Επομένως, δεν ξεχνάμε:

{list class="fa-ul"} {listing}{icon-fa name="fa-thumbs-up fa-li" color="color-secondary"}Περιορισμένη έκθεση στον ήλιο, σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδίατρου.{/listing} {listing}{icon-fa name="fa-thumbs-up fa-li" color="color-secondary"}Χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας, κατάλληλο για παιδιά, 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο και συχνή ανανέωσή του.{/listing} {listing}{icon-fa name="fa-thumbs-up fa-li" color="color-secondary"}Απαραιτήτως καπέλο και όσο είναι δυνατόν αποφεύγουμε την άμεση επαφή της επιδερμίδας με την ηλιακή ακτινοβολία. Τελευταία μάλιστα υπάρχουν στο εμπόριο ειδικά ενδύματα για χρήση στην θάλασσα που μπορούν να μας προστατέψουν από τις βλαβερές επιπτώσεις της παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο. Και με αυτά όμως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Πριν τα προμηθευτούμε, ελέγχουμε το καρτελάκι τους που γράφει πληροφορίες σχετικά με το βαθμό προστασίας που παρέχουν.{/listing} {listing}{icon-fa name="fa-thumbs-up fa-li" color="color-secondary"}Αποφεύγουμε την επίσκεψη στην παραλία κατά τις ώρες 11:00 με 16:00.{/listing} {listing}{icon-fa name="fa-thumbs-up fa-li" color="color-secondary"}Δεν ξεχνάμε ότι έκθεση στον ήλιο δεν υπάρχει μόνο στην παραλία, αλλά και σε άλλα μέρη, όπως παιδική χαρά, βόλτες, ψώνια κλπ.{/listing} {/list}

Αν παρόλα αυτά διαπιστώσουμε εγκαύματα ή άλλα συμπτώματα όπως αυτά που προαναφέρθηκαν, φροντίζουμε να απευθυνθούμε στο γιατρό το συντομότερο.

Μωρά

{h2 style="fancy-title" color="color-default"}Άμμος ή βότσαλα{/h2}

Το παιχνίδι με την άμμο ή τα βότσαλα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις παραθαλάσσιες εξορμήσεις. Και για τα παιδιά συνήθως είναι μη διαπραγματεύσιμο συστατικό κάθε επίσκεψης στην παραλία. Οι κίνδυνοι που μπορεί να κρύβονται εκεί είναι συνήθως αόρατοι όπως μύκητες, βακτήρια και ιοί, που μπορεί να μας προξενήσουν ασθένειες πχ μυκητιάσεις, ουρολοιμώξεις κλπ. Γιαυτό και αποφεύγουμε να αφήνουμε τα παιδιά μας να παίζουν γυμνά στην αμμουδιά και αν είναι δυνατόν, προσπαθούμε να κάθονται πάνω σε μία ψάθα ή πετσέτα.

{h2 style="fancy-title" color="color-default"}Υψηλές θερμοκρασίες{/h2}

Η αυξημένη θερμοκρασία, είναι συνηθισμένο φαινόμενο στη χώρα μας, ενώ και κάποιες μέρες καύσωνα σπάνια λείπουν από το ελληνικό καλοκαίρι. Η υπερβολική ζέστη, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμηθεί. Ενοχοποιείται ακόμη και για σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου βρεφών (SIDS).

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι τα βρέφη και τα μικρά παιδιά παρουσιάζουν μειωμένη εφίδρωση σε σχέση με τους ενήλικες. Ο ιδρώτας όμως, αποτελεί μηχανισμό αυτορύθμισης της θερμοκρασίας του οργανισμού μας. Κατανοούμε λοιπόν ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Δε χρειάζεται υπερβολική ανησυχία, ούτε πανικός. Αρκεί να τηρούμε μερικές βασικές αρχές:

{list class="fa-ul"} {listing}{icon-fa name="fa-hand-o-right fa-li" color="color-secondary"}Μεριμνούμε για την επαρκή ενυδάτωση των μωρών ή των παιδιών. Δεν αμελούμε δηλαδή να τους παρέχουμε επαρκή ποσότητα υγρών (μητρικό γάλα, νερό, χυμούς κλπ ανάλογα με την ηλικία τους).{/listing} {listing}{icon-fa name="fa-hand-o-right fa-li" color="color-secondary"}Τους φοράμε ελαφριά ρούχα, κατά προτίμηση βαμβακερά και προτιμάμε ανοικτά χρώματα τα οποία αντανακλούν περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία σε σχέση με τα σκούρα.{/listing} {listing}{icon-fa name="fa-hand-o-right fa-li" color="color-secondary"}Τα μωρά αποβάλλουν θερμότητα από το κεφαλάκι τους. Γιαυτό αποφεύγουμε να το σκεπάζουμε όταν δε χρειάζεται. Όταν εισερχόμαστε σε κλειστό χώρο, φροντίζουμε να τους αφαιρούμε το καπέλο, ακόμη κι αν φοβόμαστε μήπως τα ξυπνήσουμε.{/listing} {listing}{icon-fa name="fa-hand-o-right fa-li" color="color-secondary"}Δεν τυλίγουμε ούτε ντύνουμε υπερβολικά τα βρέφη. Αντιλαμβάνονται τη ζέστη ή το κρύο όπως και εμείς. Αν τα χεράκια του μωρού είναι κρύα, δεν ανησυχούμε γιατί αυτό είναι φυσιολογικό.{/listing} {listing}{icon-fa name="fa-hand-o-right fa-li" color="color-secondary"}Προσπαθούμε όσο είναι βέβαια εφικτό, να βρίσκονται σε χώρους με σκιά ή κλιματιζόμενους κλειστούς χώρους.{/listing} {listing}{icon-fa name="fa-hand-o-right fa-li" color="color-secondary"}Τους κάνουμε συχνά μπάνιο. Πέρα από τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, θα αποφύγουμε ερεθισμούς του δέρματος εξαιτίας του ιδρώτα.{/listing} {/list}

Μέδουσες - Τσούχτρες

{h2 style="fancy-title" color="color-default"}Μέδουσες - Τσούχτρες{/h2}

Παγκοσμίως απαντώνται περίπου 250 είδη μεδουσών, εκ των οποίων μόνο τα 70 είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο και αυτά αποκαλούνται τσούχτρες, επειδή όταν έρθουν σε επαφή με το ανθρώπινο δέρμα προκαλούν δυσάρεστη έως και επώδυνη αίσθηση. Η επαφή με τις τσούχτρες στη χώρα μας σπάνια οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα και μόνο σε ορισμένα ευαίσθητα και αλλεργικά άτομα.

Στις ελληνικές παραλίες βέβαια και ειδικά στις οργανωμένες, είναι σχεδόν απίθανο να έρθουν σε επαφή τα παιδιά με τσούχτρες αφού θα κολυμπούν σε πολύ ρηχά νερά. Ωστόσο καλό είναι να ξέρουμε ότι σε μια τέτοια περίπτωση, με ψυχραιμία, ακολουθούμε τα εξής βήματα:

{list class="fa-ul"} {listing}{icon-fa name="fa-medkit fa-li" color="color-secondary"}Αφαιρούμε τυχόν κομμάτια της τσούχτρας από το δέρμα πχ με τσιμπιδάκι.{/listing} {listing}{icon-fa name="fa-medkit fa-li" color="color-secondary"}Ξεπλένουμε το τσίμπημα με άφθονο θαλασσινό νερό (όχι γλυκό νερό).{/listing} {listing}{icon-fa name="fa-medkit fa-li" color="color-secondary"}Τοποθετούμε κρύα κομπρέσα ώστε να ανακουφίσουμε το τσούξιμο.{/listing} {listing}{icon-fa name="fa-medkit fa-li" color="color-secondary"}Εφαρμόζουμε αντιισταμινική ή κορτιζονούχο αλοιφή, σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδίατρου.{/listing} {listing}{icon-fa name="fa-medkit fa-li" color="color-secondary"}Αν απαιτείται αναζητούμε ιατρική βοήθεια.{/listing} {/list}

Κουνούπια

{h2 style="fancy-title" color="color-default"}Κουνούπια, μέλισσες, σφήκες{/h2}

Τα τσιμπήματα των εντόμων είναι πολύ συχνά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και ειδικά σε εξοχικές περιοχές με βλάστηση και υγρασία. Υπάρχουν όμως μέτρα άμυνας που μπορούν να μας βοηθήσουν να τα προλάβουμε:

{list class="fa-ul"} {listing}{icon-fa name="fa-hand-o-right fa-li" color="color-secondary"}Χρήση κουνουπιέρας. Απλό, βιολογικό και αποτελεσματικό μέτρο προστασίας που θα μας κάνει να ξενοιάσουμε τουλάχιστον όσο τα παιδιά κοιμούνται.{/listing} {listing}{icon-fa name="fa-hand-o-right fa-li" color="color-secondary"}Σίτες στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες ώστε να περιορίσουμε την παρουσία εντόμων εντός του σπιτιού.{/listing} {listing}{icon-fa name="fa-hand-o-right fa-li" color="color-secondary"}Εντομοαπωθητικά ειδικά για παιδιά. Προσέχουμε πολύ τις οδηγίες χρήσεως και τα εφαρμόζουμε στα ρούχα τους και όχι στο δέρμα.{/listing} {/list}

Το τσιμπήμα από μέλισσα ή σφήκα, προξενεί έντονο φούσκωμα και είναι πολύ πιο επώδυνο από αυτό του κουνουπιού. Αν συμβεί, θα πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Πολλές φορές, μία έντονη και αγχωμένη αντίδραση του γονέα, μπορεί να προκαλέσει πανικό και στρες στο παιδί. Με ηρεμία, αφαιρούμε το κεντρί χρησιμοποιώντας ένα τσιμπιδάκι αφού πρώτα το απολυμάνουμε και στη συνέχεια αναζητούμε ιατρική βοήθεια. Αν δεν είναι δυνατό να υπάρξει ιατρική φροντίδα σύντομα, μπορούμε να ανακουφίσουμε το παιδί από τον πόνο με παγωμένη κομπρέσα και αντιισταμινική ή κορτιζονούχο αλοιφή πάντα όμως σύμφωνα με τις οδηγίες του φαρμάκου και τις συμβουλές του γιατρού μας.

Επειδή φυσικά δεν είναι δυνατόν να συμπεριληφθούν όλες οι πιθανές πηγές κινδύνου και οι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισής τους σε ένα άρθρο, κλείνοντας θα θέλαμε να τονίσουμε τα εξής:

{list class="fa-ul"} {listing}{icon-fa name="fa-check fa-li" color="color-secondary"}Η πιο αποτελεσματική προστασία του παιδιού είναι η γονική εποπτεία και φροντίδα.{/listing} {listing}{icon-fa name="fa-check fa-li" color="color-secondary"}Πάντοτε ο αρμόδιος για να υποδείξει τον τρόπο αντιμετώπισης ενός ατυχήματος μικρού ή μεγάλου, είναι ο γιατρός.{/listing} {/list}

Καλό καλοκαίρι σε όλους!

Γιούλη Θάνου Μπιζιργιάννη

Γιούλη Θάνου – Μπιζιργιάννη
Καθ. Φυσικής Αγωγής
Ειδικότητα Κολύμβησης
Υπεύθυνη κολυμβητηρίου
βρεφικής Κολύμβησης
«Γοργόνες και Μάγκες»
Αποκλειστική συνεργάτης
Αριστοτελείου Πανεπιστημίου
Θεσσαλονίκης
στο αντικείμενο της
Βρεφικής Κολύμβησης
(Baby Swimming)

Πηγές:

http://edition.cnn.com/2011/HEALTH/06/06/sun.exposure.babies
http://www.babysbreathcanada.ca/safesleep/overheating
http://www.iatronet.gr
http://www.paidiatros.com
http://www.talcmag.gr
http://medlabgr.blogspot.com
http://www.elemmel.grhttp://medlabgr.blogspot.com